Peter
Nyman

Ota yhteyttä »

Näin Peter Nymanista muotoutui viestinnän huippuammattilainen

Viestinnällinen kyvykkyys ja halukkuus, kattava yleissivistys, tiedonnälkä ja loputon uteliaisuus. Muun muassa näistä ominaisuuksista on rakennettu viestinnän asiantuntija Peter Nyman.

Peter Nymanin uraa ei voi kuvata vain yhdellä tai kahdella sanalla. Hän on toimittaja, entinen uutisankkuri ja Uutisvuodon ylituomari, juontaja, moderaattori, kirjailija sekä viestinnän ammattilainen kolmella kielellä. Mies on voittanut tv-urallaan lukuisia Telvis- ja Venla-palkintoja.

Peter ei muista, että hänellä olisi lapsena tai nuorena ollut varsinaista haaveammattia. Historia ja jalkapallo kiinnittivät paikkansa rakkaina kiinnostuksenkohteina jo nuoruusvuosina, mutta kumpikaan ei muotoutunut varsinaiseksi ammatiksi. 

Peter ei yläasteella tai vielä lukiossakaan edes harkinnut toimittajan hommaa. Yläasteen luokkakaveri näki kuitenkin ystävässään jotakin, mitä tämä ei itse vielä tunnistanut: "Susta tulee varmaan toimittaja".

Työ toimittajana oli lopulta luonnollinen ura-askel Peterille, sillä hän kuvailee olevansa tieto- ja faktanörtti: "Tiedän mieluummin monesta asiasta vähän kuin yhdestä asiasta kaiken".

"Olen aina tykännyt seurata ja analysoida"

Peter aloitti yliopisto-opintonsa valtio-opin parissa. Yhteiskunta ja politiikka olivat kiinnostaneet aina, joten valtio-opin polku tuntui luontevalta. Harjoittelut veivät ministeröihin ja virkamiestehtäviin. Ympäristöt tuntuivat sopivilta, mutta samaan aikaan sisällä kytevä taiteilijaluonne nosti päätään. Viestintä ja journalistiikka alkoivat kiinnostaa, koska ne jättivät enemmän tilaa tekijälleen.

Peter ajatteli journalismin olevan hänelle täydellinen yhdistelmä: työ yhteiskunnallisten asioiden parissa tarinoita kuunnellen ja kertoen, faktaan sekoitettuna. 

"Huomasin kuitenkin aika nopeasti, että pelkkä toimittajan työ ei olekaan intohimoni. Minulla oli palo tehdä viestintää laaja-alaisemmin, ilmaisuvoimaisemmin. One thing led to another, tuli Uutisvuoto, valmennukset ja monenlaiset viestinnälliset työt. Tämä kokonaisuus on minulle luonnollisempi kuin pelkkä journalismi ja avannut laajemman perspektiivin maailmaan."

Peter työn ulkopuolella

Peterin kotikulmat löytyvät Helsingin Kruunuhaasta, jossa hän asuu ja elää yrittäjävaimonsa ja kahden lapsensa kanssa. Arjessa vallitsee yrittäjäperheen kulttuuri.

Nymanien vapaa-ajan tukikohta on Raaseporissa, jonka maisemissa perhe viettää paljon aikaa sekä kesäisin että talvisin. Maalaisympäristö tarjoaa upeat puitteet ja vastapainon julkiselle työlle urbaanissa maailmassa.

"Nautin siitä, että maalla pääsen ihmisen tarvitseman neljän peruselementin pariin. Pelloilla saan työntää käteni multaan, on ranta, vettä ja tilaa hengittää. Tulta tarjoavat puusauna, takka, grillit ja muut. Tämä kaikki tuo hyvää kontrastia puku päällä tekemiseen."

Elämän sävyinä jalkapallo, historia ja musiikki

Peter Nyman tunnetaan erityisesti kahdesta intohimostaan: jalkapallosta ja historiasta. Pienenä poikana Peterin salainen toive oli ura jalkapalloviheriöiden loisteessa, mutta pelaajaa tai valmentajaa miehestä ei tullut. Monipuolista futismediaa Peter on kuitenkin päässyt tekemään, mikä on yhden unelman täyttymys. Jalkapallo on miehen tarkassa seurannassa kaikin tavoin.

Myös historia ja ihmiskunnan kehitys ovat aihe, jota Peter elää, hengittää ja opiskelee päivittäin. Aikaa kuluu niin YouTubessa kuin vanhojen dokkareiden parissa, ihmiskunnan menneisyydestä tulevaisuuteen.

Kolmanneksi intohimokseen Peter lukee musiikin. Hän kuvailee itseään kovaksi laulumieheksi, vaikka suuret yleisöt eivät ole ainakaan vielä päässeet nauttimaan miehen lauluäänestä. "Laulu on minulle sellainen luomisjuttu, salainen pahe, jota ei moni tiedä eikä LinkedIn kerro."